Årsstudium

Sosiologi (årsenhet)

Varighet
1 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Varighet
1 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen

Sosiologi (årsenhet)

              

               Hvorfor velge dette programmet?       

                              

Har du tenkt på hvor mye samfunnet du bor i former deg? Har det noe å si om dine foreldre er kirurger eller rørleggere? Hvordan skapes tilhørighet til et samfunn i en tid preget av globalisering og migrasjon?

                                                                                                                                                                                                

Innhold i studiet

Sosiologi er relevant for deg som ønsker å forstå aktuelle debatter, konflikter og menneskelig samhandling. Gjennom begreper som sosialisering, identitet, etnisitet, ulikhet og makt vil du kunne beskrive kompleksiteten i ulike samfunn. Faget omhandler ulike nivåer, fra analyse av nære relasjoner i familien til undersøkelser av globale sosiale prosesser.

Årsenheten i sosiologi er en ettårig innføring i sosiologi med fokus på både
sosiologisk teori og relevante forskningsmetoder. Du tar emner sammen med studenter på første- og andreåret på bachelorprogrammet i sosiologi.

På årsenheten i sosiologi vil du få en bred innføring i sentrale temaer, begreper og perspektiver i sosiologien. Undervisningen belyser sammenhengen mellom sosiologisk teori og forskning. Sosiologi har blitt kalt faget om «mennesket i samfunnet og samfunnet i mennesket». På årsenheten får du kunnskap om hvordan viktige områder som velferdsstat, arbeid, makt, familie,innvandring, sosialisering, identitet, kultur, etnisitet og hverdagsliv kan forstås i en større samfunnsmessig sammenheng. 

Jobb og videre studier

Årsenheten er ikke en selvstendig grad, men kan brukes som en del av en bachelorgrad i sosiologi. Sosiologi er svært nyttig om du for eksempel ønsker å jobbe med undervisning, politikk, journalistikk, offentlig forvaltning eller i frivillige organisasjoner.

Går du videre med sosiologi og tar en hel grad er jobbmulighetene gode, både innenfor det private næringsliv, offentlig virksomhet og det sivile samfunn. Mange sosiologer arbeider i offentlig sektor, som kommuner, fylkeskommuner, departementer, direktorater og institutter. En del jobber i større organisasjoner, massemedia og private bedrifter. Les mer om jobb og videre studier.

Studier i utlandet

Det er ikke mulig å reise på utveksling gjennom årsenheten i sosiologi, men dersom du søker deg videre på et bachelorprogram ved UiO har du mulighetertil å ta deler av studie i utlandet.

Studiemiljø

Aktive studieforeninger som Eilert og Programutvalget bidrar til et godt studiemiljø, både faglig og sosialt. Det arrangeres mange spennende samlinger du kan være med på. Sosiologi har i tillegg sin egen filmklubb og et eget tidsskrift av høy kvalitet som heter Socius. Universitetet kryr av tilbud til alle studenter, uansett fag. Du kan for eksempel være med i en politisk organisasjon, drive med radio ellerteater eller bare hygge deg på en av mange spisesteder og puber på campus.

                           
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0313 Oslo

Universitetet i Oslo – Norges største universitet

Universitetet i Oslo, UiO, ble grunnlagt i 1811 og er Norges største og mest tradisjonsrike institusjon for høyere utdanning. Skolen har ca. 30 000 studenter og 7000 ansatte. UiO har åtte fakulteter, som alle tilbyr både enkeltemner, årsenheter, bachelorprogrammer, masterprogrammer...

Les mer og vis alle utdanninger ved Universitetet i Oslo

Highlights