Hvordan blir jeg anestesisykepleier?

Vil du bli anestesisykepleier? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. Les mer om videreutdanningen her.

Hvordan bli Anestesisykepleier

Som anestesisykepleier jobber du med å ta vare på pasienter før, under og etter bedøvelse. Vil du vite mer om videreutdanningen før du tar steget videre? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. 

Om videreutdanningen 

For å bli anestesisykepleier må du ta anestesiutdanning på høgskole eller universitet. Studieløpet går over 1,5 år, hvor 30 uker av utdanningen er praksis på en anestesiavdeling. Du kan også bygge på med en master, ettersom de tre første semestrene av mastergradsstudiet er identiske med videreutdanningen ved 12 av 13 institusjoner.

For å kunne ta videreutdanning innen anestesi må du ha fullført en bachelorgrad i sykepleie. Du må også ha minst 2 års praksis som sykepleier før du videre kan spesialisere deg. 

Sentrale emner i videreutdanningen er anestesisykepleierens funksjon- og ansvarsområder, anestesiologi og medisinsk og naturvitenskapelig kunnskap. Videreutdanningen tilbys ved flere ulike studiesteder i Norge. Ved enkelte studiesteder tilbys en utdanningsstilling med minst 80% lønn under utdanningen. Hvis du velger å ta en slik stilling binder du deg opp til sykehuset du tar utdanningen ved i 1-3 år etter endt studium. 

Hva kan du jobbe med og hvor 

Som anestesisykepleier finnes det mange jobbmuligheter. Du kan blant annet jobbe på private klinikker, intensiv- eller operasjonsavdeling på sykehus, akuttmottak eller på dagkirurgisk enhet. Det er også mulig å få jobb i ambulansetjenesten, offshore på oljeplattform eller en stilling innenfor katastrofe- og bistandsarbeid. 

Som anestesisykepleier har du ansvar for én pasient om gangen. Dette gjør at du kan sette pasientens behov i sentrum og skape en mer positiv opplevelse av noe som ellers oppfattes som skremmende. Arbeidsoppgavene er varierte og til viss del uforutsigbare. Du må være forberedt på at alt kan skje og tilpasse deg nye situasjoner raskt. 

Vanlige arbeidsoppgaver som anestesisykepleier: 

  • Å starte, opprettholde og avslutte anestesi (bedøvelse)
  • Gi informasjon til pasient og pårørende før og etter en operasjon
  • Være en del av akutteam på eller utenfor sykehus 
  • Skape trygghet for pasienten i en sårbar situasjon
  • Forberedelse av utstyr og medisiner 

Som anestesisykepleier er du en viktig person for pasienten. Ved operasjon eller behandling er det du som sørger for at pasienten puster, har blodsirkulasjon og har tilstrekkelig med væske i kroppen. Du må derfor ha en god observasjonsevne og kunne holde deg rolig i stressende situasjoner. 

Finn din sykepleierutdanning her

Kilde: Utdanning.no

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser